ЗА НАС

Къща за гости "Мала планина" се намира в китното село Искрец, на 40 км от околовръстното шосе на София. Къщата е въведена в експлоатация в края на 2014 г. Изградена с модерни, но естествени материали, предлага нощувки и отдих за вашето семейство или приятелска компания.

ЗА АТМОСФЕРАТА В КЪЩАТА

Къщата е разположена далече от други къщи, с чудесен изглед към селото, в началото на гората. Стопаните на къщата са многодетно семейство, в което на почит са любовта към природата, планинарството, пътешествията, топлото семейно гнездо, взаимното уважение, отглеждането на екологично чиста храна, здравословното хранене, духовното търсене.


Целенасочено страним от "ценностите" на цивилизацията - при нас няма да намерите телевизор във всяка стая, нито чаши за еднократна употреба.


Акцентираме на спокойната атмосфера и подхранването на творческата сила на човека.


Вместо клаксон при нас ще чуете овчи чанове. Тук понякога има вълчи вой, но не и пиянски, примесен с чалгата от партито на комшията.

ЗА ГОСТИТЕ НИ

Престоят при нас не е анонимно мероприятие за една нощ.


Който е дошъл веднъж, повтаря многократно. Всеки, докоснал се до нашата атмосфера, става семеен приятел и гостува в истинския смисъл на думата.


Тук всички ходим по пантофи, джапанки и домашно облекло.


Разказваме си вицове, играем на различни игри, гледаме вълнуващи филми, обсъждаме книги, свирим, пеем и танцуваме, разменяме автентични готварски рецепти, споделяме преживяванията си из екзотичните кътчета на Планетата, припомняме си значението на простичкия живот.

ЗА ПРИРОДАТА НАОКОЛО

Има недвусмислени научни доказателства, че разходката в гората се отразява благотворно на целия организъм и по-конкретно върху нормализирането нивата на хормоните на стреса.


Мала планина и Понор планина предлагат множество пътеки за разходка. За по-амбициозните има и красиви върхове за изкачване - връх Церия, Сърбеница, Препасница, Крета, Каишин, Грохо̀тен и много други.


Фауната в тези планини включва голямо разнообразие птици, включително скален орел, зайци, лисици, вълци, сърни и глигани.


Малка част от пътеките са надлежно маркирани, но като домакини ще се радваме да ви упътим и насочим към най-подходящите за вашата почивка.


За ваше удобство сме създали няколко пътеводителя към чудесни места за разходка в околността с подробно описание на трудността и местоположението:


Водопад "Добравишка скакля", Добравица


Водопад "Под камико", Бов


Вазова Екопътека, между Гара Бов и Заселе


Ще имаме грижата да добавяме и нови пътеводители когато намерим време да ги сътворим и гарнираме с подходящ снимков материал.